Ingredience
- 700–900 g vepřové kotlety
- 1 lžička sůl
- 1 lžička černý pepř
- ½ lžičky prášek chipotle
- ¼ lžičky mletý hřebíček
- ¼ lžičky mletý muškátový oříšek
- 3 stroužky Česnek drcený
- 3 lžíce balzamikový ocet
- 2 lžíce med
- 1 lžíce kokosový olej
- 4–6 snítek čerstvý rozmarýn
- 2 hrnky vypeckované – čerstvé nebo mražené třešněna cherry-balzamikovou omáčku
- ½ hrnku vodana cherry-balzamikovou omáčku
- 2 lžíce balzamikový ocetna cherry-balzamikovou omáčku
- 1 lžíce medna cherry-balzamikovou omáčku
- 2 snítky čerstvý rozmarýnna cherry-balzamikovou omáčku
Recept
Vepřové kotlety připravené metodou pečení nebo sous vide jsou neuvěřitelně šťavnaté a plné chuti. K jejich dokonalosti přispívá cherry-balzamiková omáčka, která kombinuje sladkost třešní s lehkou kyselostí balzamikového octa a voňavým rozmarýnem. Ideální recept pro milovníky kvalitního masa a výrazných chutí!
Šťavnaté, plné chuti a dokonale připravené vepřové kotlety pečené v troubě nebo metodou sous vide, zakončené jednoduchou, ale lahodnou cherry-balzamikovou omáčkou! Můžete použít čerstvé třešně, ale pokud zrovna není jejich sezóna, skvěle fungují i mražené nebo kompotované. Celkově jde o sofistikovaný, ale přitom snadno připravitelný pokrm, který se hodí jak pro běžné stolování, tak i pro slavnostnější příležitosti.
Postup
1 Hotovo 4 hodiny |
Příprava lázněPředehřejte vodní lázeň sous vide na 56,5 °C. Kotlety potřete 1 lžící balzamikového octa, 1 lžící medu a kokosovým olejem a okořeňte solí, pepřem, chipotle práškem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Každou kotletu vložte do ziplock sáčku se snítkou rozmarýnu a pomocí vodního posunutí vytlačte vzduch. Vařte metodou sous vide po dobu 4 hodin. Po vyjmutí maso osušte a opečte na rozpálené pánvi 30–60 sekund z každé strany. |
2 Hotovo 15 minut |
Cherry-balzamiková omáčkaV malém hrnci smíchejte třešně, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíci medu a ½ hrnku vody nebo vývaru. Pokud připravujete maso metodou sous vide, použijte místo vody tekutinu ze sáčků. Přidejte 2 snítky rozmarýnu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte probublávat 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Nalijte omáčku na vepřové kotlety a podávejte. |