Ingredience
- 1 vepřové kolenošunka hock
- 2 polévkové lžíce hobliny pro uzení
- pro chuť sůl
- pro chuť drcený černý pepř
- libovolně jako příloha bílé zelí
- libovolně jako příloha kečup
- libovolně jako příloha Bramborové pyré
Recept
Šunka Hock nebo vepřové koleno – chcete-li proměníte uzením a sousvide postupem v něco naprosto dokonalého. Zaručeně budete chtít brzy znovu připravit…a pak znovu. Sous-vide vaření umožňuje, aby kouřové chutě pronikly kompletně celým kusem masa.Navíc maso zcela změkne, aniž by se vysušilo. Doporučuji podávat s bramborovou kaší, kysaným zelím a také kečupem. Ten by měl být nejlépe pikantní a samozřejmě domácí.
Postup
1 Hotovo 3 minuty |
Příprava masa |
2 Hotovo 20 minut |
Příprava na uzení |
3 Hotovo 35 minut |
Maso do udírny |
4 Hotovo 3 minuty |
Koleno umístíme do sous-vide sáčkuNyní je čas dát koleno do sous-vide sáčku a vařte sous-vide 72 hodin při 57ºC/135ºF. Zajímavým jevem je, že ačkoli jsou sáčky používané pro vaření sous-vide vzduchotěsné a vodotěsné, část kouře může nějakým způsobem ‚prosakovat‘ do vařiče sous-vide. To není problém, pokud vedle toho neuvaříte něco jiného (zkoušela jsem a spíše než příjemnou kouřovou příchuť dodá hořkou chuť – pokud kouř může unikat z kapsičky s uzeným masem, může také vstoupit do dalšího sáčku). Proto doporučuji po uvaření tohoto pokrmu zakouřenou vodu vyhodit. |
5 Hotovo 5 minut |
Nyní už stačí jen připravit na talíř |