Ingredience
- 300 gramů mleté hovězí maso
- 1 čerstvé vejce
- 1 stroužek Česnek nasekaný na drobno
- 1 mletá šalotka
- 1/4 šálku strouhanka
- 1/4 čajové lžičky granulovaný zázvor
- 1/4 čajové lžičky česnekový prášek
- 1/4 čajové lžičky kmínový prášek
- 1/4 čajové lžičky prášek z černého pepře
- 1/2 čajové lžičky paprikový prášek
- 2 polévkové lžíce bílý jogurt
- 1 čajová lžička sůl
- 1 čajová lžička tekutý kouř
Recept
Vychutnejte si tyto masové kuličky s uzenou příchutí z tradičního grilování. A to bez bbq omáčky. Proto se tyto kuličky hodí k těstovinám – například špagetám.
Postup
1 Hotovo 15 minut |
Příprava základuNakrájejte na co nejjemněji šalotku a česnek. Pokud by se Vám do jídla dostaly velké kusy, tak by se hůře žvýkaly a také takto narušíte hladkou strukturu masa. Rozpalte pánev a přesuňte na ni mix šalotky a česneku. Nechte je pomalu karamelizovat. Zvolte nízký plamen a stále míchejte, aby se mix nepřipálil a následně nezhořkl. |
2 Hotovo 10 minut |
Přidáme ostatní ingrediencePřed přidáním do mletého hovězího nechte orestovanou šalotku a česnek zcela vychladnout, aby se maso „nevařilo“. Přidejte všechny ostatní ingredience – vejce, strouhanku, jogurt a samozřejmě koření pro BBQ chuť. Takže směs česnekového prášku, papriky, kmínu, granulovaného zázvoru a černého pepře. Abychom zesílili kouřovou chuť, přidáme také trochu tekutého kouře. Pokud rádi experimentujete, můžete nyní přidat jakékoliv koření, dle chuti. Nahraďte třeba tuto směs koření trochou masaly, aby se recept hodil na indickou večeři, nebo směs provensálských bylin, abyste vykouzlili italskou chuť. 18 gramů soli na kilogram mletého masa je docela standardní. Upravte podle své chuti – odeberte malou porci na smažení a ochutnejte, abyste zjistili, zda jste dostatečně okořenili. Vše zlehka promíchejte. Dejte pozor, abyste maso nepřepracovali. To by pak mohli karbanátky ztuhnout. Mějte to na paměti při tvarování masových kuliček, jemně je lisujte do formy. |
3 Hotovo 1 hodina 15 minut |
Masové kuličky do ledniceTyto masové kuličky jsou připraveny k vaření. Usnadněte si jejich balení a dejte koule asi 10 minut do mrazáku. Jakmile budete dávat kuličky do sous-vide sáčku, dávejte pozor, aby měly mezi sebou dostatek místa. To, aby se nepřipekly dohromady. A maso neztvrdlo. Hodina při 60℃ s ponorným oběhovým čerpadlem by měla stačit k tomu, aby byly vaše masové kuličky uvařené dokonale. Nedoporučuji vařit je déle než hodinu, myslím, že to by maso příliš změklo a dodalo mu texturu velmi podobnou paštice. |
4 Hotovo 10 minut |
Po uvaření ochladitVložte sáček do ledové lázně, abyste zastavili další vaření. Snížení vnitřní teploty těchto kuliček by mělo zabránit jejich propečení uvnitř, jakmile je přemístíte na rozpálenou pánev. Na pánvi je nechte asi minutu a jednou za čas je srolujte, aby se opekly rovnoměrně. Podávejte je například s dipem nebo s oblíbenou omáčkou na těstoviny a nudlemi. |