Ingredience
- 6 ks vejce
- 3 ks houska
- 100 g šunka
- 25 g šalotka
- 40 ml ocet z cideru
- 60 ml voda
- 3 g sůl
- 20 ml citronová šťáva
- 85 g žloutek
- 150 g máslo
- sladká paprika
Recept
Pracná výroba holandské omáčky ručním šleháním je pro mnohé noční můrou. S technikou sous-vide se však změní na běžnou záležitost a královské snídaně každodenní realitou! Nemluvě o tom, připravíte-li si uvařené ingredience v sáčcích do zásoby…
Postup
1 Hotovo |
Nejprve nasekejte šalotku a dejte ji s octem do kastrolu tak, aby šalotka pustila co nejvíce chuti. Poté přefiltrujte – ocet dále použijete. |
2 Hotovo |
Pro přípravu holandské omáčky vložte všechny ingredience (ochucený ocet, vodu, sůl, citrónovou šťávu, vaječný žloutek a máslo) do sáčku. Vysajte vzduch na 98 % a vařte po dobu 90 minut při teplotě 65 °C. Po uplynutí stanovené doby sáček vyjměte a uložte. |
3 Hotovo |
Dejte vařit i vejce – opět metodou sous-vide, po dobu 24 minut, při teplotě 70 °C. |
4 Hotovo |
Mezitím otevřete sáček s omáčkou, obsah ze sáčku dejte do mixéru a emulgujte při maximálním výkonu. Takto získáte homogenní omáčku. |
5 Hotovo |
Dále připravte housky. Rozkrojte je napůl, opečte na pánvi s trochou másla dozlatova a položte na ně šunku. |
6 Hotovo |
Když se vejce uvaří, opatrně je vyjměte ze sáčku a položte na housky se šunkou. Vejce pokryjte holandskou omáčkou. Vše na závěr lehce zapečte a před servírováním zlehka posypte sladkou paprikou. |